Dichters gezocht voor bruggedicht op Alphense Brug

AlphenseBrug

Dichters gezocht voor bruggedicht op Alphense Brug: Wachten in Alphen is nooit meer hetzelfde!

Wie staat te wachten voor de Alphense Brug, hoeft zich straks niet meer te vervelen. Want op de onderzijde wordt een bruggedicht geplaatst. Vanaf 9 mei kunnen amateur- en professionele dichters een gedicht insturen en kans maken op plaatsing aan de onderzijde van de brug.

Schrijf jij een (brug)gedicht voor aan de Alphense Brug?

Iedereen die een relatie met Alphen en omgeving heeft, kan een gedicht insturen. Zowel professionele- als amateurdichters worden opgeroepen om in de pen te klimmen. Er wordt gezocht naar een eigentijds gedicht dat bij het wachten voor de brug ruimte laat tot nadenken of verwondering. Er is een thema om als inspiratie te dienen bij het schrijven: de schrijvers wordt gevraagd om op poëtische wijze een brug te slaan tussen het Alphen aan den Rijn of de Oude Rijn van nu en van vroeger. Stichting de Zoek naar Schittering, die eerder bruggedichten realiseerde, ondersteunt de gemeente bij de realisatie. Het cultuurplatform KHABBAZ organiseert de poëzie-oproep.

Bewonersinitiatief

Het idee voor een bruggedicht komt van de Alphense Silvana Spee. Zij benaderde in 2021 de gemeente, die enthousiast op haar bewonersinitiatief reageerde en dit oppakte.

Silvana: “In het centrum van Alphen aan den Rijn zijn veel bruggen, die vooral in het vaarseizoen vele keren per uur open gaan en altijd als ik er aan kom. Dat zorgt voor ergernis bij het wachten. Op een gegeven moment heb je alles wel gezien: je telefoon, de winkels… In Rotterdam zag ik mooie bruggedichten en vond dat ook een goed idee. Dus ik dacht, dat ga ik even regelen. En nu een jaar later gaat het misschien wel echt gebeuren! Hoe mooi is dat?”

Inspiratie en informatie bij lancering in bibliotheek

De inzendperiode wordt op 14 mei om 15.30 uur inspirerend gelanceerd in Bibliotheek Rijn en Venen door o.a. Stadsdichter Alphen aan den Rijn Lars Ferwerda en Provinciedichter Zuid Holland Yvette Neuschwanger. Aanmelden voor de lancering kan hier.

Criteria en inzendtermijn tot 5 juni

Op www.khabbaz.nl/bruggedicht lees je de themabeschrijving en andere criteria waar je gedicht en e-mail aan moeten voldoen. Het gedicht mag bijvoorbeeld maximaal 15 tekstregels lang zijn. In je e-mail staat wat je relatie is met Alphen aan den Rijn. Inzenden kan vanaf 9 mei tot en met 5 juni via het e-mailadres bruggedicht@khabbaz.nl. Daarna buigt een selectiecommissie zich over de inzendingen. Eind augustus wordt het winnende gedicht bekend gemaakt. In de selectiecommissie zitten behalve Silvana Spee onder meer de stadsdichter Lars Ferwerda van gemeente Alphen aan den Rijn namens Alpen Taal, dichter en bewoner Albert Dorrestein namens Het Blauwe Waas, dichter Myrte Leffring en provinciedichter Zuid-Holland Yvette Neuschwanger.

De realisatie van het bruggedicht wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Alphen aan den Rijn en Cultuurplatform KHABBAZ in samenwerking met stichting de Zoek naar Schittering, Stadshart/Het Alphense Centrum, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal en Het Blauwe Waas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s